Leven volgens de maanstanden zijn wij mensen al grotendeels verleerd. Op elke kalender staat netjes genoteerd wanneer het bijvoorbeeld nieuwe maan is en het eerste kwartier en laatste kwartier staan er ook vaak op vermeld. Maar voor de meeste mensen zijn dit nietszeggende termen waar zij hun agenda niet op aanpassen. Zonde! Want de maanstanden hebben wel degelijk invloed op ons algehele welbevinden. Rond zonsondergang gebeurt er veel in je lijf. Handig om rekening mee te houden.
Beïnvloeden maanstanden het bioritme?
Alle levende organismen op de wereld hebben een eigen ritme, het zogenoemde bioritme. Ook voor ons mensen geldt dat. Iedereen kent wel de termen ochtendmens en avondmens, maar wist je dat de maanstanden ook een grote invloed hebben op je bioritme? Immers, de getijden in de zee worden beïnvloed door de maanstanden. De mens bestaat voor zeventig procent uit water. Dus het is niet meer dan logisch dat wij ook worden beïnvloed door de maanstanden. De termen op je kalender staan er dus niet voor niets. Het is wel degelijk belangrijk om te weten wanneer het bijvoorbeeld nieuwe maan is.
Moet ik mijn agenda op de maanstanden aanpassen?
De maanstanden zorgen ervoor dat je in sommige perioden beduidend meer energie hebt dan in andere. Misschien is het je weleens opgevallen dat je zonder aanwijsbare oorzaak soms ineens doodmoe bent en op andere dagen de hele wereld aan lijkt te kunnen terwijl je in beide gevallen voor je gevoel niets anders doet. Dat komt door de maanstanden, er gebeurt meer na zonsondergang dan je denkt. In een cyclus van 23 dagen fluctueert de hoeveelheid energie die je hebt en daar kun je je agenda prima op aanpassen. De maankalender helpt je te bepalen welke perioden energieker zullen zijn dan andere. Kijk maar eens terug naar de maanstanden in 2016 en pak je agenda erbij. Het zou goed kunnen dat de maanstanden in 2016 van invloed waren op jouw productiviteit.
Welke maanstanden zijn er en wat doen ze voor mijn lichamelijke cyclus?
De maanstanden zijn eigenlijk op te delen als de standen op een klok. Als een nieuw uur begint, om twaalf uur, is het nieuwe maan, dat wil zeggen dat de maan volledig donker is en dus onzichtbaar vanaf de aarde. Om drie uur is het eerste kwartier, dat is precies het midden tussen de onzichtbare, nieuwe maan en de volle maan. De rechterhelft van de maan is nu zichtbaar en we zitten middenin de periode die wassende maan heet. De maan wordt elke dag een beetje zichtbaarder. Is het zes uur en dus volle maan, dan staat de maan als een duidelijk zichtbare, grote, ronde bol aan de hemel. Hierna volgt om negen uur het laatste kwartier. Hierbij neemt de maan duidelijk in grootte af en is alleen de linkerkant van de maan te zien. Het is de weg naar de volgende, nieuwe maan. De periode tussen volle en nieuwe maan noemen we afnemende maan.
Wat is de invloed van de maanstanden op mijn lichamelijke cyclus?
De periode van wassende maan is over het algemeen een tijd waarin dingen goed lukken, waarin je energiek bent en helder en concreet stappen kunt zetten. Het is een periode waarin je je goed voelt en actie kunt ondernemen op nieuwe projecten. Maar loop jezelf niet voorbij! In de periode van afnemende maan, gaat je lichamelijke cyclus ook de andere kant op. Je zult je af en toe een beetje down en vermoeid voelen en het lijkt soms of er niets meer uit je handen komt. De afnemende maan zou eigenlijk een periode van rust moeten zijn. Met een maankalender kun je precies zien welke periode voor welke werkzaamheden geschikt is. Zorg dat je nieuwe dingen lanceert rond de wassende maan en neem tijd voor reflectie en rust bij de afnemende maan.