Voor velen is het zoeken met een metaaldetector een interessante hobby. Het mooie ervan is dat deze liefhebberij in de buitenlucht kan worden uitgevoerd, waardoor het ook nog eens gezond is, want je krijgt de nodige lichaamsbeweging. Bovendien kun je het zowel in groepsverband doen, met familie of vrienden, of alleen. Er bestaan ook verenigingen waarbij je je aan kunt sluiten. En dan is er nog de spanning van wat je gaat tegenkomen. Je kunt namelijk hele interessante vondsten doen met een metaaldetector! De enige investering die je hoeft te doen, is de aanschaf van een metaaldetector. Wanneer je zaken van waarde vindt, kun je deze investering zelfs weer terugverdienen!
Wat haal je allemaal uit de grond met een metaaldetector?
Het is helemaal afhankelijk van de plek waar je gaat zoeken wat je allemaal zult gaan tegenkomen in de grond. In de Nederlandse bodem zal je veel munten, knopen, gespen, vingerhoedjes, penningen, gewichten en allerlei soorten sieraden uit de grond halen. Soms zal je een voorwerp niet zelf gelijk kunnen herkennen. Je kan het dan laten onderzoeken door een deskundige en er op deze manier meer over te weten komen. Het leuke is dat alles wat je met een metaaldetector uit de grond haalt zijn eigen verhaal heeft. Je kunt hedendaagse dingen tegenkomen, maar het meest interessant zijn natuurlijk die zaken die al veel langer in de grond zitten en die een historische waarde hebben. Om meer kans te hebben op het ontdekken van oude dingen in de grond, is het goed om je van tevoren te verdiepen in de historie van een bepaalde streek. In de buurt van oude steden heb je meer kans op interessante vondsten. Het kan maar zo gebeuren dat je dan iets vindt dat meer dan 2000 jaar oud is! Bijzondere vondsten worden soms verkocht aan musea of aan verzamelaars. Wordt er iets unieks uit de grond gehaald dan komt het soms in de krant of in een enkel heel bijzonder geval groeit de ontdekking uit tot wereldnieuws. Verder zal je met een metaaldetector in de grond ook regelmatig metalen ´afval´ als lood en koper tegenkomen. Spaar je dit een tijdje op, dan kun je het bij een oud ijzer handelaar inleveren en er ook nog wat aan verdienen! Ook het vinden van geld of verloren sieraden kan de moeite waard zijn.
Het kiezen van een geschikte metaaldetector
Mocht je met deze hobby willen starten dan dient de vraag zich aan welke metaaldetector je het beste kunt aanschaffen. Als beginner kun je best volstaan met een wat goedkoper exemplaar. De prijs is onder meer afhankelijk van het diepte bereik van de metaaldetector. Nu is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe diep een bepaalde detector kan zoeken. Dit is namelijk afhankelijk van de voorwerpgrootte van het object, de bodemomstandigheden, het bodemtype en je instellingen op de detector. Hoe groter het voorwerp, des te dieper de detector het voorwerp kan detecteren. Hoe duurder de detector, hoe dieper deze een voorwerp van een bepaalde grootte kan vinden. Voor de meeste modellen is er trouwens de mogelijkheid om extra zoekspoelen aan te schaffen. Hiermee kun je dieper zoeken dan met je standaardspoel. Veelal kan hiermee een extra diepgang van 25% worden bereikt. Extra mogelijkheden zoals het kunnen uitschakelen van metalen die je niet wilt vinden (bijv. ijzer en zilverpapier) zijn ook van invloed op de prijs. Belangrijk is ook welke grondsoort in jouw buurt aanwezig is. Voor zandgrond zijn andere metaaldetectors geschikt dan voor kleigrond. Verder zijn er digitale en analoge detectors. Een analoge detector wordt bediend met draaiknoppen en wanneer er een voorwerp wordt gevonden, laat deze een audiotoon (geluid) horen. Een digitale detector beschikt over een computerdisplay. Deze laat ook een geluid horen, maar geeft daarnaast op het display ook informatie aan over het gedetecteerde voorwerp, zoals de waarschijnlijke metaalsoort en de voorwerpdiepte. Bij de keuze is het ook verstandig om te kijken naar het gewicht van de detector. Het maakt nogal verschil of je voor een paar uurtjes of voor een langere tijd achter elkaar wilt gaan zoeken. Ga je voor langere tijd zoeken dan is een zwaar exemplaar aan je arm niet aan te raden! Je kan het gewicht aan je arm overigens wel beperken door het kastje van de batterij aan je middel te hangen. Zoals je ziet zijn er dus heel veel factoren die een rol spelen bij de keuze voor de voor jou meest geschikte metaaldetector. Laat je voor aanschaf dus goed informeren en bedenk ook welke eigenschappen van het apparaat voor jou van belang zijn. Heb je eenmaal een geschikte metaaldetector gevonden dan kun je nog heel lang plezier hebben van deze interessante hobby.