Tegenwoordig gaat er een hoop overdreven nieuws rond dat alle vleesproducten sterk afkeurt. Je ziet filmpjes of hoort mensen die vleeseters vergelijken met nazi’s of erger. Alhoewel er een hoop sterke argumenten tegen de gehele vleesindustrie bestaan, is dit natuurlijk een beetje te kort door de bocht. Als je innovatie zoekt, moet je komen met een haalbaar voorstel. De wereld stopt niet op jouw commando met het eten van vlees. Daarom kunnen we het beste kijken naar specifieke, stapsgewijze verbeteringen. De Partij voor de Dieren probeert dit verschil te maken. Het is tijd om te kijken naar de delen van onze vleesindustrie die het meest aan hervorming toe zijn. Daarom gaan we kijken naar de negatieve effecten van de bio industrie.

Wanneer gaat dierenleed te ver?

Dieren zijn levende wezens met gevoelens. Het bewustzijn van een dier heeft meer overeenkomsten met die van een mens dan we soms willen toegeven. De vleesindustrie probeert dierlijke producten zo goedkoop mogelijk te produceren. Onder deze tactiek lijden de dieren enorm. Ze worden enkel als producten gezien. Er sterven bizarre aantallen dieren in stalbranden en dieren worden vernietigd bij besmettingen. De meeste dieren in deze situatie worden niet één keer blootgesteld aan het zonlicht voordat ze naar de slacht worden gebracht. Zolang er niemand op staat voor de rechten van de dieren blijft de situatie verslechteren. Terwijl mensen dankzij technologische innovatie steeds efficiënter te werk gaan vallen de dieren buiten het bootje. De Partij voor de Dieren wil die innovatieve geest toepassen op een humane manier. Maar de bio industrie brengt nog meer risico’s met zich mee.

Een onzichtbare tweede boerderij

Om ruimte en daarmee kosten te besparen worden dieren nauw op elkaar in een stal geplaatst. Toch wordt er veel ruimte gebruikt om deze dieren te kunnen voeren. Die ruimte wordt voornamelijk gebruikt in Zuid-Amerika, waar het Amazone regenwoud wordt gekapt om plaats te maken voor soja plantages. De meeste soja plantages zijn na een paar jaar door te intensieve verbouwing onvruchtbaar. De boeren zitten dan diep in de schulden en er moet meer regenwoud gekapt worden voor nieuwe vruchtbare grond. Er is de afgelopen vijftig jaar echter een wereldwijde beweging van herbebossing. Deze beweging is in elk werelddeel aanwezig, behalve in Zuid-Amerika. Om ervoor te zorgen dat deze wereldwijde trend overslaat naar de Amazone moeten we deze verwoesting niet belonen. Door goedkoop vlees aan te schaffen steunen we niet alleen de mega stallen, we steunen ook de goedkope soja plantages in Zuid-Amerika. 

Voorkom onnodig gebruik van antibiotica

Een van de belangrijkste negatieve effecten van de bio industrie is de ontwikkeling van ziektes. Door duizenden dieren dicht op elkaar in stallen te houden is er een ongelofelijk hoog risico van ziektes. Om deze broeiplaats van ziektes in toom te houden wordt er veel antibiotica gebruikt. Hierdoor zijn de stallen een broeiplaats voor ziektes die resistent zijn tegen antibiotica. Een virus dat resistent is tegen antibiotica heeft de potentie om een pandemie te veroorzaken die ons ontwapend.