Ik kreeg een whatsappje. Of ik zaterdag wilde helpen bij mijn neef om de tuin te verbouwen. Of verbouwen, we moesten de tegels eruit halen, want de tuin kreeg een totaal nieuwe look. De tegels werden vervangen, de vijver moest eruit en hij wilde een nieuwe schutting. Ik appte hem terug met de vraag of dat allemaal in één dag moest. Gelukkig hoefde dat niet, de schutting zou in de loop van de week geplaatst worden. Het ging hem er meer om dat de tegels werden verwijderd uit de tuin. Een leuk klusje die ik samen met hem en onze andere neef kon doen. We hadden overigens niet verwacht dat het zo warm zou worden.

Puincontainer in Enschede

Mijn neef woont in een rijtjes huis. Zijn huis zit in het midden en vanaf zijn achtertuin loopt er een pad naar de straat. Aan die straat had hij een container geplaatst. Voor het gemak had hij een puincontainer gehuurd, want waar laat je anders de stenen en andere rommel? Verder had hij twee kruiwagens waar we de boel meer versleepten. Ik had het mij goed bekeken, ik was degene die de stenen uit eruit haalde. Dat betekende dat op mijn knieën kon gaan zitten – met kniesteuntjes erop, en dus niet continu hoefde te bukken. Met een aardige vaart wist ik de eerste klinkers eruit te halen; het schoot mooi op. Mijn gevoel vertelde me dat we het klusje snel geklaard zouden hebben. Mijn neven liepen met de volle kruiwagens naar de gehuurde container en zetten de volgende groep stenen klaar, om weggevoerd te worden.

De zware tuinbakken moesten er ook uit

Echter, we moesten ook nog de stenen plantenbakken eruit halen. Dat waren grote rechthoekige stenenpartijen die verdomd goed vast zaten. Met heel wat moeite kregen we die los. We besloten om andere stenen tegen de stenenpartij aan te gooien, zodat de kracht van de botsing de vastgelijmde zware stenen zou doen losschieten. Dat lukte ook, maar het was intens zwaar werk. Gelukkig kregen we het klusje wel af en kregen we alle stenen netjes in de container.