Er zijn meerdere redenen waarom je een stuk land kunt gaan kopen. Is het om een huis te laten bouwen? Of om meer ruimte om je huis te hebben als er een stuk land te koop komt naast je woning? Of ben je aan het uitbreiden in de agrarische sector? Allerlei verschillende situaties die ook verschillend zijn in de aankoop van een stuk land. Dit heeft namelijk te maken met een bestemmingsplan van een stuk land.

We bekijken meerdere situaties en mogelijkheden om een beter inzicht te krijgen in welke situatie je rekening moet houden met welke punten:

Grond voor bebouwing

Het belangrijkste aan het kopen van een stuk grond voor het bouwen van een nieuwe woning is dat er ook gebouwd mag worden. Het moet aangemerkt staan als bouwgrond anders moet dit eerst nog aangevraagd worden. Het bestemmingsplan van een stuk grond is dus erg belangrijk voor je de koop van een stuk grond rond maakt. Het aanvragen van een bestemmingsplan kan erg lang duren en dat is met het risico dat de aanvraag wordt afgekeurd. Daarnaast is het ook vastgelegd welk soort woning er gebouwd mag worden. Er zitten richtlijnen aan die je moet volgen bij het ontwerpen van je woning. Zorg er dus voor dat je hiervan op de hoogte bent.

Een stuk land voor een grotere tuin

Als het stuk land naast je woning vrijkomt en gewoon dient als weiland is het in principe een kwestie van de koop rond maken als je verder geen andere plannen met het weiland hebt dan de omgeving rondom je huis te vergroten. Je kunt er dus voor kiezen om dit stuk bij je tuin aan te trekken om te gebruiken als weiland voor begrazing van dieren. Als je het weiland wil gebruiken voor deze doeleinden kan het erg handig zijn om jezelf ook te voorzien van de nodige Tuinmachines. Een stuk grond erbij brengt ook het nodige onderhoud met zich mee.

Een stuk land voor agrarische doeleinden

Als je actief bent in de agrarische sector kan het interessant zijn om uit te breiden in de hoeveelheid grond die je bezit om je bedrijf uit te breiden. Afhankelijk of je het stuk land gaat gebruiken voor het maaien en maken van hooi of gaat gebruiken om een gewas te laten groeien moet je je eerst verdiepen in de regels daarvan.

Ben je toevallig in een van deze situaties en wil je de koop van het stuk grond vastleggen? Een notaris kan al het papierwerk rondom de koop van een stuk grond voor je regelen en afhandelen. Hierdoor weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet wat betreft de verplichtingen die daar bij komen kijken.