Elke winter krijgen mensen weer dezelfde uitdagingen als het gaat om planten, zowel in als rondom je huis. De tuinplanten zullen door de lage temperaturen en zware weersomstandigheden zoals regen en sneeuw veel te verduren krijgen, dat is dan ook waar veel aandacht naar toe gaat. De situatie voor de binnenplanten zal echter ook veranderen en dat is iets waar mensen vaak te laat achterkomen, Kwekerij de Groot legt uit wat je kan doen om een goed klimaat te creëren voor de binnenplanten.

Zorg binnen voor een constante temperatuur

Zorg dat je binnenshuis een redelijk constante temperatuur hebt. Het gaat er hier vooral om dat de temperatuur niet te veel schommelt, de meeste planten doen het goed bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Dit wilt dan niet perse zeggen dat het overdag 25 kan zijn en ‘s nachts 15, want dan schommelt het alsnog te veel. Natuurlijk is het niet erg dat het ‘s nachts kouder is, dat is buiten immers ook zo.

Haal de planten weg van verwarming en tochtige ramen

Zoals hierboven aangegeven houden de meeste binnenplanten niet van drastische temperatuurverschillen, om die reden wordt het dan ook aangeraden om die planten niet direct naast het raam te zetten, helemaal niet als het enkel glas is. Zet de planten iets verder van het raam weg, zo krijgen ze nog wel voldoende licht maar staan ze niet constant in de tocht. Hetzelfde geldt voor een verwarming, rondom de verwarming is het natuurlijkerwijs een stuk warmer dan in de rest van de kamer. Omdat de verwarming meestal niet altijd aan zal staan zal er een groot verschil in temperatuur op de plek zijn, planten kunnen hier slecht tegen.

Probeer de planten niet te veel water te geven

Binnenplanten hebben beduidend minder water nodig dan in de zomer, zeker tijdens de overgangsperiode wanneer de temperaturen omlaag gaan. Je kan makkelijk controleren of een plant water nodig heeft door je vinger zo’n 4 cm de grond in te steken, als het daar niet meer vochtig is dan mag er wat water gegeven worden. Let er wel op dat je ook hierbij niet te veel geeft, als de wortels onder water komen te staan dan zullen ze gaan rotten.

Haal dood blad weg en zorg dat de planten niet al te groot worden

Het kan gebeuren dat sommige takken te lang worden, dit gebeurt wanneer een plant te weinig licht krijgt zodat de bladeren niet mee kunnen groeien. Deze takken kan je gewoon wegknippen, ook al het dode blad moet je weghalen. Hierdoor ontstaat er ruimte zodat de plant rustig nieuw blad aan kan maken.