Mag ik zomaar hout uit het bos halen?

 

Om de bovenstaande vraag te beantwoorden is het nuttig om even de definitie van ‘ sprokkelen’ uit te leggen. Sprokkelen is een verzamelnaam voor hout ophalen wat van de boom is gevallen.
Het is voor mensen die in het bezit zijn van een houtkachel of open haard natuurlijk verleidelijk om even naar een bos in de buurt te rijden om daar wat haardhout mee te nemen. Voor een partij hout moet je bij de bouwmarkt ten slotte goed betalen.
Maar wat zegt de wet hierover?
Officieel is het sprokkelen van hout verboden: iemand neemt iets mee wat niet van hem/haar is. Maar met dit sprokkelen wordt vooral het verzamelen van grote hoeveelheden openhaardhout bedoeld die gebruikt gaan worden voor commerciƫle doeleinden.
In de praktijk zal echter niemand een persoon die voor eigen gebruik openhaardhout sprokkelt vervolgen. Het heeft met andere woorden geen opsporingsprioriteit en men zal dus niet bedoeld worden voor dit sprokkelen. Ook al is dit hout officieel niet het eigendom van diegene die het hout verzamelt.
Een ander verhaal wordt het als het hout in een natuurgebied ligt en dit gebied ongerept moet blijven. Maar zelfs dan zal, wanneer er met mate wat openhaardhout wordt weggehaald, hier geen sanctie tegenover staan.

 

hout-sprokkelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here