Dit artikel gaat over het leggen van kunstgras in de tuin. Maar waarom kies je voor kunstgras? Wanneer je kunstgras in Tilburg wilt aanleggen moet je namelijk aan een aantal dingen denken.

Waarom kunstgras?

Veel mensen hebben als bezwaren tegen kunstgras dat je kan zien dat het geen echt gras is en het veel geld kost. Het is met echt gras erg moeilijk om een gazon te krijgen, dat er zo goed uitziet als met kunstgras. De een vindt dat het een sterk punt is van kunstgras, terwijl een ander het een nadeel vindt. Een gegeven is, dat kunstgras veel minder onderhoud vereist. Dat kan een goede reden zijn om voor kunstgras te kiezen.

Hoe leg je kunstgras?

We onderscheiden hier de volgende stappen voor het leggen van kunstgras:

 • Uitgraven
  Graaf de grond circa 10 cm uit. Er mogen geen wortels meer in de grond blijven zitten.
 • Egaliseren
  In twee stappen egaliseer je de grond. Je stort zo’n 5 cm zand en dat wordt egaal verspreid en goed aangedrukt. Vervolgens herhaal je dat met een tweede zandlaag van zo’n 5 cm.
 • Waterpas maken
  Als het gazon op geen manier hoeft af te lopen, dan zal dat waterpas moeten worden gemaakt. Als het gazon wel zo is, dan dient dat over hele lengte en/of breedte op dezelfde manier te gebeuren
 • Gronddoek
  Je rolt het gronddoek uit over de zandlaag. Zorg ervoor dat het doek circa 10 cm over de randen van je gazon uitsteekt. Als je meerdere banen legt, dan moeten die ongeveer 10 cm overlappen.
 • Kunstgras uitrollen
  Het kunstgras kan nu over het gronddoek worden uitgerold. De grassprieten kunnen beste tegen de kijkrichting in wijzen. Ook het kunstgras gaat zo’n 10 cm over de randen van je gazon uitsteken.
 • Banen leggen en plakken
  Als je meerdere banen legt, snij dan het kunstgras bij. De rand van het kunstgras sla je om en je snijdt het af op de correcte maat. Op de hoogte van de naad plak je tape op het gronddoek. Je verwijdert de folie en zorgt dat de randen van de banen van kunstgras goed aansluiten. Door over de naden te lopen, zorg je ervoor dat het kunstgras goed op de tape wordt gedrukt.
 • Randen afsnijden
  Als je gazon goed ligt, dan kan je het materiaal wegsnijden dat aan de randen uitsteekt.
 • Inveegzand
  Je verdeelt inveegzand over je gazon, per vierkante meter circa 5 kilogram.
 • Verankeren
  Je verankert het kunstgras. Aan de randen sla daarvoor per vierkante meter een haring in de grond.

Bron: Tuinenmagazine.nl