Een tekenbeet is vooral bekend van de hond. Maar de laatste jaren worden er ook steeds vaker tekenbeten gesignaleerd bij wandelaars. Aangezien de geïnfecteerde teek deziekte van Lyme kan veroorzaken is het nodig dat je alert bent en de tekenbeet Lyme weg houdt van je lichaam.
Wat doet de teek?
Een teek bijt zich vast in het lichaam van dieren of mensen. Hun maaltijd bestaat uit bloed. De teek zuigt het bloed op, wat uren maar soms ook dagen kan duren. Hierna laat de teek los en heb je op de huid een tekenbeet. Deze valt niet direct op. Het kan dus zijn dat je zonder dat je het weet een beet hebt van een teek die besmet is. Dit veroorzaakt de ziekte van Lyme, een infectieziekte die chronisch kan worden.
Hou de teek weg bij de wandelaar
Teken zitten vooral in de struiken van bossen, maar ook een park of tuin kan teken hebben. Teken kunnen onder de kleding kruipen. Om een tekenbeet te voorkomen spuit je de kleding in met een insectenwereld middel. Deze moet de stof “deet” bevatten omdat dit de reuk van de teek verstoord. Andere voorzorgsmaatregelen zijn het dragen van lange broeken waarbij je de pijpen in de sokken stopt. Als je ’s avonds thuiskomt na een wandeling in het bos of de vrije natuur is het aan te bevelen om je huid goed te controleren. Alleen op deze manier is een tekenbeet niet altijd te voorkomen, maar zijn de gevolgen wel op tijd te bestrijden.