Het plaatsen van een groendak, ook wel een daktuin genoemd, is een geweldige manier om je leefruimte te vergroenen. Er zijn twee verschillende types groene daken, die het type beplanting al voor een groot deel voor je bepalen. 

  • Extensief groendak: een extensief groendak is geschikt voor platte en hellende daken. Het type beplanting bestaat uit kruiden, grassen of sedum. Dit type beplanting heeft weinig onderhoud nodig.
  • Intensief groendak: een intensief groendak is een echte daktuin. Het is geschikt voor platte en licht hellende daken. De beplanting kan echt van alles zijn: zelfs bomen en struiken zijn mogelijk. Een intensief groendak heeft veel onderhoud nodig. 

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw groendak de beste kans heeft om te bloeien? Hier zijn wat tips voor het beplanten van je groene dak:

  1. Kies de juiste planten: niet alle planten zijn geschikt voor een daktuin. Je hebt planten nodig die kunnen overleven in potten of bakken en de omstandigheden op een groendak goed kunnen verdragen. Kies voor sterke, droogtebestendige planten zoals sedums, siergrassen en sommige soorten vaste planten en struiken.
  2. Zorg voor een goede drainage: drainage is essentieel voor elke tuin, maar vooral voor daktuinen. Zorg ervoor dat het water gemakkelijk weg kan lopen om wortelrot en andere vocht gerelateerde problemen te voorkomen. De meeste daktuinen hebben een laag grind of kleikorrels op de bodem liggen om overtollig water op te vangen en af te voeren.
  3. Gebruik de juiste grond: het kiezen voor de juiste grond is belangrijk om je beplanting optimaal te laten groeien. Vaak staat er bij de plant vermeld welk type bodem het geschiktst is. Kies de juiste grond voor de beplanting. Deze grond bevat de juiste mix van voedingsstoffen die jouw planten nodig hebben om goed te groeien.
  4. Regelmatig water geven: hoewel de planten op een groendak bestemd moeten zijn tegen droogte, hebben ze nog steeds water nodig, vooral tijdens de warme zomermaanden. Maak een schema voor het water geven van de planten en houd je er ook aan. Je kunt ook een druppelirrigatiesysteem installeren om de bewatering makkelijker te maken.
  5. Jaarlijks onderhoud: zelfs de meest onderhoudsvrije planten hebben af en toe zorg nodig. Dit kan bestaan uit het verwijderen van dode bladeren, het snoeien van planten en struiken en het zorgen voor nieuwe voedingsstoffen (door compost of bemesting).

Door deze tips op te volgen, kun je een prachtig en gezond groendak creƫren. Het vergt wat planning en werk, maar de voordelen zijn het waard. Een goed aangelegde daktuin geeft niet alleen een mooie uitstraling aan je woning, maar helpt ook om de luchtkwaliteit te verbeteren, de biodiversiteit te verhogen, en is klimaatvriendelijk!