Er wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van houten producten. Maar hoe kom je er nou achter of het hout op de juiste manier behandeld is? En hoe kom je erachter of de bomen daadwerkelijk uit een duurzaam beheerd bos komen? Deze keurmerken helpen je bij dit soort vragen. Hout dat beschikt over het FSC of PEFC keurmerk, is hout dat afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Deze bossen worden selectief gekapt en voor elke gekapte boom wordt er een nieuw boom terug geplant. Maar wat is nou het doel van deze keurmerken? En hoe kan je deze keurmerken ontvangen op je producten? In deze blog zal ik verder antwoord geven op deze vragen.

Wat is het doel van deze keurmerken?

Het FSC (Forest Stewardship Council) en het PEFC (Programme fort he Endorsement of Forest Certification) keurmerk hebben dezelfde doelstelling, namelijk: Bossen zo lang mogelijk in stand houden en bossen verantwoord beheren. Hout kan dit keurmerk krijgen, als er rekening is gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer passen. Op dit moment is nog maar 10% van de bossen wereldwijd gecertificeerd. Er is dus nog veel werk te verrichten.

Hoe is het FSC en PEFC keurmerk ontstaan?

Tijdens een conferentie van de Verenigde Naties in 1992 gaat het voor het eerst over het duurzaam bosbeheer. In 1993 wordt dan het FSC keurmerk opgericht, met steun van Greenpeace, milieudefensie en het Wereld Natuur Fonds. Echter kwamen ze erachter dat de kosten van de certificering veel te hoog waren voor kleine onderneming. Maar zij wilden ook aantonen dat zij hun bos duurzaam beheerden en daardoor is het PEFC ontstaan.

Wanneer en hoe krijg je het keurmerk?

Zoals ik hierboven al had aangegeven wordt er gekeken naar verschillende aspecten. Beide keurmerken houden rekening met economische, sociale en milieuaspecten. Het logo mag bij beide keurmerken pas op het product staan als minimaal 70% van het materiaal uit gecertificeerd bos komt. Als je voldoet aan alle eisen van het keurmerk kun je door middel van verschillende bedrijven die samenwerken met FSC of PEFC het keurmerk ontvangen op je producten. Er wordt dan goed gekeken naar de manier waarop je producten tot stand komen.