In de tuin werken is voor de één heerlijke bezigheid, een hobby zelfs, maar wanneer je zelf geen groene vingers hebt kan het ook een hele klus zijn. Daarom zijn er tuinmannen die jou kunnen helpen. Maar wat kan de tuinman voor jou betekenen? 

Onderhoud: altijd een mooie tuin

De tuin onderhouden is een belangrijk onderdeel. Het zorgt er niet alleen voor dat de tuin er mooi en verzorgd uit komt te zien, maar zorgt ook voor een gezonde grond en bloeiende planten. Hieronder vind je een lijst van de manieren waarop een tuinman de tuin kan onderhouden. 

  • Grasmaaien. Het maaien van het gras kun je in de winter overslaan, maar zodra de lente begint en het gras weer begint te groeien is het belangrijk dit gras af en toe te maaien. De tuinman kan dit voor jou doen. Je kunt deze vakman vaak regelmatig inschakelen. 
  • Bemesten. Grond bemesten verrijkt de bodem met essentiële voedingsstoffen voor gezonde plantengroei, verbetert de bodemstructuur, bevordert het vasthouden van vocht en verhoogt de opbrengst van gewassen. 
  • Bomen en struiken snoeien. Door bomen en struiken te snoeien zorg je er niet alleen voor dat de tuin ruimer wordt, maar ook dat deze planten gezonder worden. Door de dode takken te verwijderen heeft de rest meer ruimte en energie om te groeien. Ook zorgt het voor meer zonlicht in de tuin. 

Tuinrenovatie en tuinaanleg

De tuinman kan niet alleen een bestaande tuin onderhouden, maar kan ook een volledig nieuwe tuin aanleggen of renoveren. Wanneer dit het geval is maakt de vakman eerst een ontwerp en kunnen daarna de voorbereidingen beginnen. Een grasveld kan omgetoverd worden tot een prachtig terras, en visa versa. 

Bij een tuinrenovatie wordt eerst de bestaande tuin geanalyseerd en een ontwerp gemaakt. Vervolgens worden eventuele oude beplanting, gazons en structuren verwijderd. Daarna worden nieuwe elementen zoals planten, struiken, bomen, gazons en bestrating geplaatst. Als laatste worden de finishing touches aangebracht, zoals het plaatsen van tuinmeubilair en verlichting. 

Bij tuinaanleg begint men meestal met het maken van een ontwerp op basis van de wensen van de klant. Vervolgens worden de nodige grondwerken uitgevoerd, zoals het egaliseren en bemesten van de grond.