Slecht weer kan vervelend zijn, vooral als je er niet op voorbereid bent. Daarom hebben wij een aantal tips samengesteld over jij jezelf het beste voorbereid op een storm. 

Zorg ervoor dat je huis stormklaar is

Als je in een gebied woont dat gevoelig is voor bliksem, is het een goed idee om een bliksemafleider op je eigendom te laten installeren. Dit beschermt je woning tegen schade als de bliksem inslaat.

Een ander belangrijk ding om te doen is ervoor te zorgen dat je woning stormklaar is. Dit betekent dat je al het puin uit je tuin moet halen en alle losse spullen moet vastzetten. Berg ook al het tuinmeubilair op naar binnen om te voorkomen dat ze door de wind worden weggeblazen.

Blijf binnen

Wanneer het stormt, kun je het beste binnen blijven. Zo blijf je veilig en voorkom je dat je gewond raakt door rondvliegend puin. Als je toch naar buiten moet, draag dan beschermende kleding zoals een helm en een veiligheidsbril. Raak ook geen metalen voorwerpen aan, want die kunnen elektriciteit geleiden.

Zorg ervoor dat je zelf stormklaar bent

Ten slotte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je zelf storm klaar bent. Dit betekent dat je een EHBO-doos en noodvoorzieningen bij de hand moet hebben. Het is ook een goed idee om te weten waar de dichtstbijzijnde schuilplaats is voor het geval je moet evacueren.

Wat te doen tijdens een storm

Nu weet je hoe je jezelf op een storm voorbereid. Maar wat doe je tijdens een storm?

Het eerste wat je moet doen is op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Dit betekent naar de radio luisteren of het nieuws volgen voor updates over de storm. Het is ook een goed idee om een radio op batterijen te hebben, zodat je ook bij stroomuitval op de hoogte kunt blijven.

Schuilen tijdens een storm

Als je binnen bent, ga dan schuilen in een kamer uit de buurt van ramen. Ga indien mogelijk naar een lagere verdieping van je woning. Zet zoveel mogelijk muren tussen jou en de buitenwereld.

Als je buiten bent, probeer dan te schuilen in een gebouw. Als dat niet mogelijk is, ga dan liggen in een laaggelegen gebied zoals een sloot of een duiker. Bescherm je hoofd en nek met je armen.

Wat te doen na een storm

Als de storm eenmaal voorbij is, zijn er een paar dingen die je moet doen. De eerste is het controleren op verwondingen en zo nodig eerste hulp verlenen. Als je gaslekken of stroomkabels hebt, bel dan jouw nutsbedrijf. Beoordeel vervolgens de schade aan je eigendom en begin zo mogelijk met het uitvoeren van reparaties. Ruim ten slotte al het puin op dat de storm heeft achtergelaten.

Als je woning en jijzelf stormklaar zijn, dan hoef je tijdens en na een storm alleen nog maar bezighouden met het opruimen van de schade.

Maar als jij en je woning niet goed zijn voorbereid, kan een storm een zeer kostbare en gevaarlijke gebeurtenis zijn. Zorg voor een plan zodat je weet wat je moet doen voor, tijdens en na een storm.