Het regelen van een uitvaart en alles wat daarbij komt kijken, is natuurlijk nooit prettig om te doen wanneer je een geliefd persoon uit je leven verloren bent. Je moet dan vaak op zoek naar een gepast uitvaartcentrum, een kist naar wens en eventueel mooi persoonlijk grafstukken om daaraan toe te voegen.

Er zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar wanneer het op een grafstuk aankomt. Je kunt kiezen voor een kleiner grafstuk of juist een van een groter formaat. Ook kun je ze vaak vooraf gemaakt kopen of juist één geheel naar wens laten maken. Maar wat is er allemaal mogelijk en wat kost nu eigenlijk zoiets?

Zoals al eerder genoemd zijn de kosten van grafstukken natuurlijk afhankelijk van meerdere zaken. Je kunt hierbij denken aan grootte, de winkel waar je deze bestelt, maar natuurlijk ook het soort bloemen dat in het grafstuk opgenomen mogen worden. Alles hangt hierbij natuurlijk af van de voorkeur van de nabestaanden of juist de voorkeur die de overledene had voor bloemen.

Kleinere en gemiddelde grootte

De kosten van grafstukken die wat kleiner van formaat zijn liggen rond de 30 euro. Vaak heb je dan een grafstuk die qua formaat overeen komt met een mooie bos bloemen. Deze zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, maar komen vooral vaak voor in wat lichtere en zachtere kleurtinten, zoals wit en lichtroze.

Ook heb je grafstukken die gemiddeld van formaat zijn. Deze zijn vaak in verschillende kleuren verkrijgbaar en kan er hierbij ook gekozen worden uit welke soort bloemen gebruikt mag worden. De kosten van zo’n grafstuk liggen eerder tussen de 50 en 250 euro. De hoogte van de specifieke prijs is hierbij dan weer afhankelijk van de bloemsoort, de grootte en bij welke bloemist je ze afneemt.

Geheel naar eigen wens

Ten slotte heb je nog grafstukken die geheel naar eigen inzicht gemaakt kunnen worden. Hierbij is niets te vreemd: het bloemstuk kan tot in de mooiste en dierbaarste vormen verwerkt worden. Je kunt dan denken aan een teddybeer, een mooi hart, maar zelfs ook een grote motor. De kosten van een grafstuk in deze categorie liggen hoger, omdat deze geheel aangepast wordt aan de wensen van de klant en er veel tijd en werk in gaat zitten om deze stukken prachtig vorm te geven. De prijs loopt dan al gauw richting de 400 á 500 euro.

In conclusie zou je dus kunnen zeggen de kosten van een grafstuk vrij breed liggen. Wanneer je voor een kleiner stuk kiest zal je ongeveer 30 á 50 euro kwijt zijn, terwijl je bij een geheel persoonlijk samengesteld grafstuk daar bijna het tienvoudige voor betaalt. Het is dus vooral belangrijk te kijken naar wat de wensen van de nabestaanden en de overledene zijn en hoe je deze binnen het budget zo mooi mogelijk tot uiting kunt brengen.

Bron: Wishflowers