Je hoort de term zo nu en dan voorbij komen. Iemand is mantelverzorger. Maar wat is een mantelverzorger en wat doe je dan precies? Een mantelverzorger is iemand die niet perse een zorgopleiding gedaan hoeft te hebben. Deze persoon helpt naasten, familie of een vriend omdat hij of zij niet goed meer voor zichzelf kan zorgen. De meeste mensen die mantelzorger worden kiezen hier niet expliciet voor. Je wordt het nu eenmaal vaak vanzelf. Het overkomt je. Een van je beste vrienden krijgt een auto ongeluk en kan niet meer lopen. Jij gaat iedere dag bij hem langs om ‘s avonds voor hem te koken en je brengt hem naar zijn bed en helpt hem met in de vorm van relatietherapie.  Dit zijn vormen van mantelzorg.

Wat doet een mantelzorger?

Wat allemaal onder de taken valt van een mantelzorger staat niet direct vast. Dit verscheelt namelijk per persoon. Net zoals het bovenstaande voorbeeld is een vorm van mantelzorg. Je ziet het vaak zelf als vanzelfsprekend, wat het misschien ook wel zou moeten zijn. Er is wel een verschil in mantelzorg. Zo zijn er mensen die tijdelijk wat hulp nodig hebben zoals iemand die een jaar moet revalideren van een operatie. Mensen die langer hulp nodig hebben zijn bijvoorbeeld dementerende mensen. Deze hebben eigenlijk de hele dag hulp nodig, maar helaas kan dit niet altijd. Als mantelzorger zijnde krijg je vaak na verloop van tijd te maken met meer taken dan je in het begin uitvoerde. Fysiek maar ook emotioneel kan dit voor problemen zorgen wanneer je hier intensief mee bezig bent. Mantelzorgers zijn vaak overdag op hun eigen werk actief en helpen ‘s avonds een ander. Wanneer er ‘s avonds te veel taken bij komen kan dit uiteindelijk de verzorger doen opbreken.

Zijn er mantelzorg organisaties?

Er zijn verschillende organisaties die op allerlei manieren kunnen helpen. Op deze manier kan er de juiste zorg geven die ze nodig heeft op welk moment dan ook zonder al te veel problemen met reistijd. Deze woonunit kan geheel naar wens worden ingericht en zal vakkundig geplaatst worden. Er zijn ook organisaties die advies kunnen geven over mantelzorg of zelf taken uit handen kunnen nemen. Niet iedereen kan de juiste zorg bieden die benodigd is maar andere mensen(organisaties) wel. Wanneer je het idee krijgt dat je het niet meer volhoud neem dan ook contact op met zo’n organisatie.

Subsidie mogelijkheden

Het is algemeen bekend dat mantelzorg bijna altijd op vrijwillige basis is. Maar al deze zorgbehoevende mensen zouden ook bij ziekenhuizen en zorginstellingen aan kunnen kloppen. Dit gebeurt eigenlijk pas wanneer er geen mantelzorgers beschikbaar zijn of de hulp dusdanig groot is dat een mantelzorger dit niet aan kan. Vaak is het juist de gemeente die bij springt. Zij kunnen (tijdelijke) zorg bieden met behulp van vrijwilligers of zorgverleners. Gemeentes mogen tevens een financiële of materiële bijdrage leveren indien dit gewenst is.