Heb je last van woelratten, woelmuizen of mollen in de tuin? Deze diertjes kunnen heel wat schade aanrichten, waardoor je planten niet meer goed groeien. Het kan soms lastig zijn om hier vanaf te komen, maar er zijn wel een aantal dingen die je in ieder geval kunt proberen. In dit artikel vind je enkele handige tips.

Tip 1: Speel met geur

Een diervriendelijke manier om een woelrat, woelmuis of een mol te verjagen is met geur. Deze beestjes kunnen niet tegen bepaalde geuren en blijven hier het liefst ver bij uit de buurt. Als je ervoor zorgt dat (een deel van) je tuin naar een of meerdere van deze geuren ruikt, zou je het ongedierte kunnen verjagen.

Hieronder vind je een lijst met de geuren die ze niet kunnen verdragen:

  • Ui
  • Knoflook
  • Goudlook
  • Bladeren van vlierbessenstruiken
  • Afwasmiddel
  • Wonderolie

Je kunt deze producten in de loopgangen leggen. Of je kunt van de laatste twee producten samen met veel water een spray maken en dit over de bodem sprayen.

Tip 2: Zet vallen

Een andere manier om de woelratten, woelmuizen of mollen in de tuin te bestrijden is met vallen. Helaas wat minder diervriendelijk, maar vaak wel effectief. Kies voor rattenvallen, muizenvallen of een mollenverjager en plaats ze in de loopgangen in de tuin.  Denk er hierbij wel aan dat je de vallen niet direct met de handen aanraakt, aangezien de beestjes deze geur kunnen ruiken en hiervan wegblijven. Je kunt ze het beste plaatsen met handschoenen aan.

Tip 3: Maak de leefomgeving minder prettig

Het is verder aan te raden om ook de leefomgeving van het ongedierte minder prettig te maken. Dit kan ervoor zorgen dat ze weggaan en het zorgt ervoor dat ze niet terugkomen. De beestjes voelen zich eigenlijk niet prettig in een tuin met kort gras en korte hagen. Houd je tuin dus goed bij. Daarnaast is het aan te raden wat kippengaas te bevestigen op de uiteinden van waterpijpen en afval goed op te ruimen.

 

Is het met deze tips nog niet gelukt om het ongedierte weg te krijgen? Dan kun je waarschijnlijk het beste de ongediertebestrijding inschakelen.