Door de stress in de zomer, droogte, insecten of zelfs ziektes die hun sporen nalaten, blijft in de herfst soms een verzwakt gazon achter. Hoe krijgt u uw gazon weer in vorm en maakt u het klaar voor de winter? In 5 stappen winterbestendig maken.

Door de stress in de zomer, droogte, insecten of zelfs ziektes die hun sporen nalaten, blijft in de herfst soms een verzwakt gazon achter. Hoe krijgt u uw gazon weer in vorm en maakt u het klaar voor de winter? In 5 stappen winterbestendig maken.

Repareren van gazonschade

Heeft de zomerhitte kale of bruine vlekken achtergelaten?

Bij bruine of kale plekken is het natuurlijk nu tijd voor nieuwe graszoden of het gras opnieuw inzaaien. Beide kan nadat je de oude bruine plekken of kale plekken hebt uitgestoken. Dan graszoden kopen en op de open plekken leggen. Natuurlijk moet dit nieuwe gras zich eerst zettelen. Dus nog voorzichtig zijn met deze nieuwe plekken.

Bemest het overige gazon een of twee keer in de herfst, zowel aan het begin als in het midden van het seizoen. Het is logisch om er voor het begin van de winter voedingsstoffen aan toe te voegen.
Vermijd echter overmatige bemesting. In feite kunnen chemische stoffen in overmatig gebruikte meststoffen brandwonden veroorzaken. Resultaat: een ongecontroleerde groei en een verzwakking van de grassen. Mulchen lost dit probleem op dankzij de toevoeging van natuurlijke meststof – mulch.
Let ook op: elk gazon heeft een specifieke meststofsamenstelling nodig, er is geen universele meststof. Het type kunstmest wordt gekozen afhankelijk van de gebruiksintensiteit van het gazon, de grondsoort en het seizoen.

Laat het gras ademen

Het is belangrijk om het gras te laten ademen. Zorg ervoor dat u tijdens het herfstseizoen gebladerte verwijdert. Een gazon dat is afgeschermd van lucht en licht reageert daarop: schimmel en mos vormen zich.

Het laatste maaien

Het laatste maaien speelt een rol om uw gazon ongeschonden de winter door te krijgen. Wanneer moet je maaien? Zodra het gras stopt met groeien en vooral voor de eerste nachtvorst. Welke maaihoogte? De maximale maaihoogte mag 5 cm zijn. Waarom? Om de wortels van het gazon te versterken. Integendeel, als de maaihoogte voor de winter hoog is, wordt het grastapijt te dicht, wat de ontwikkeling van ziekten zoals grijze schimmel of sneeuwschimmel bevordert.

Zo min mogelijk winterschade

Om het groene gebied tijdens het koude seizoen te beschermen, wordt het niet aanbevolen om op een bevroren of besneeuwd gazon te lopen. Voetafdrukken op bevroren grond kunnen in het voorjaar grote gele vlekken op het gras achterlaten. En de sneeuw kan het gazon verbranden onder de druk die wordt uitgeoefend tijdens het lopen. Speel daarom tijdens dit seizoen geen voetbal of golf.
Met deze 5 trucs verklein je het risico op beschadiging van het gazon tijdens het koude seizoen aanzienlijk, zodat je heerlijk kunt ontspannen in het warme seizoen.