Of je nu een kleine of grote tuin hebt, als ze goed zijn ontworpen en geplant, kunnen hagen je buitenruimte een extra charmante kwaliteit geven. Ze kunnen ook functionele tuinelementen zijn, omdat ze kamers of gebieden in je gazon verdelen en hoge heggen het geluid van buiten kunnen minimaliseren en zelfs harde wind kunnen blokkeren.

In Nederland zijn er vier soorten populaire hagen die als haag worden gekweekt. Dit zijn:

Buxus

Buxus, ook wel buxus genoemd, is misschien wel de meest bekende en populaire keuze voor haagplanten. Het onderscheidt zich door zijn kleine bladeren, waardoor het zijn belangrijkste voordeel heeft ten opzichte van andere plantensoorten. Dit komt omdat de grootte van bladeren een formele, strakke haag kan creëren. Het is een langzaam groeiende plant en daardoor makkelijk om te vormen tot een formele haagstijl. Het werkt het beste als een oprit of tuinbedbegrenzing.

Murraya

Als je een hogere haag wilt die eruitziet als buxus, kunt je kiezen voor murraya’s. Hun roomwitte bloemen hebben een zoete sinaasappelgeur als ze bloeien. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en ziektevrij. Deze plant heeft een dichte, twijgachtige groeiwijze en het blad is glanzend groen van kleur. Omdat ze erg hoog kunnen worden, zijn ze geweldig als privacyscherm of haag.

Hortensia

De hortensia is zonder meer een klassieke schoonheid van de tuin. Met een hoogte van 1-1,5 meter is hortensia een opvallende struik dankzij de grote bolvormige bloemen die bloeien in de kleuren wit, roze, lila en lichtblauw bovenop groot blad. De hortensia is de favoriet van de tuinders geworden vanwege zijn gemakkelijk te onderhouden en lonende grootse weergave. Als je denkt aan cottage-bloemen en gestileerde heggen, zijn hortensia’s de perfecte keuze voor een opvallende struik in je tuin.

Camelia

De cameliaplant heeft dik, glanzend donkergroen blad dat in de warmere maanden lichtgeel wordt. Met toegewijd snoeien in de vroege groeifasen, kan de hoogte van de camelia gemakkelijk worden gemanipuleerd, variërend van 1-4 meter, waardoor het de perfecte haag is voor elke achtertuin of balkontuin. Wanneer de camelia bloeit tussen de vroege herfst en de late winter, straalt de camelia een levendig kleurenpalet uit van roze, rood en geel. De bloemen zijn kort gesteeld, strak rond de centrale bol geplaatst, langzaam breder en uitwaaierend naarmate deze groter wordt.

De camelia groeit het beste in kustgebieden van Nederland, maar vanwege de delicate aard van de bloemen, is het het beste om gebieden te vermijden die zijn blootgesteld aan harde wind en extreme hitte, dus wees voorzichtig bij het kiezen van een plek om deze struik in te planten.