Wanneer je een thuisbatterij koopt komt er een heleboel bij kijken, hierdoor zal je ongetwijfeld ook een heleboel vragen hebben. In dit artikel willen we je graag informeren over de energieopslag in de thuisbatterij

Wat mag ik niet over het hoofd zien?

De thuisbatterij moet een goede plek in huis krijgen, sommige modellen kunnen zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden. Wanneer je het apparaat buiten wil zetten moet je goed rekening houden met het feit dat deze droog moet staan en niet rechtstreeks op de grond mag staan. Zorg er ook voor dat er rondom de batterij veel ruimte is omdat er nog randapparatuur zoals besturingsmodules en schakelkasten rondom de batterij moeten staan. Daarnaast moet er ook ruimte zijn voor natuurlijke luchtstromen en koelingen zodat de batterij niet overhit raakt. 

Aan wat voor budget moet ik denken?

De prijs voor een thuisbatterij is van verschillende factoren afhankelijk, hoe zwaarder de thuisbatterij hoe hoger de prijs zal zijn. Gemiddeld ligt de prijs tussen €5.000 en €10.000, inclusief installatie en bijbehorende kosten. Toch zal het in Nederland niet perse nodig zijn om een thuisbatterij aan te schaffen met een enorme capaciteit, de zon schijnt daarvoor te weinig op jaarbasis. 

 

Wanneer je een thuisbatterij zou willen aanschaffen om op de korte termijn je investering terug te verdienen moeten we je teleurstellen. Dat is niet mogelijk, vooral in de beginjaren zul je met een thuisbatterij zelf je energieproductie zelf in handen nemen waardoor je minder afhankelijk zal worden van het reguliere elektriciteitsnet. Uiteindelijk zal dit zorgen voor een kostenbesparing op je energie- en netkosten. Om er toch een rendement termijn aan te hangen is de inschatting dat je de investering na vijf á zes jaar terugverdiend. 

Hoeveel heb ik nodig om er voordeel uit te halen?

Om een thuisbatterij te laten werken zijn niet perse zonnepanelen nodig, je kan namelijk ook tijdens goedkopere avonduren de thuisbatterij opladen zodat je overdag kan genieten van voordelige stroom. Het is alleen wel zo dat het voordeel groter zal zijn wanneer je een thuisbatterij gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je in de meest ideale situatie nodig zou moeten hebben wordt door een slimme berekening uitgewerkt. Je kan eenvoudig een simulatie laten berekenen hoeveel opgewekte energie je verbruikt en hoeveel overtollige stroom opgeslagen wordt. Hoe hoger je eigen gebruik is, hoe sneller je de investering van een thuisbatterij zal terugverdienen. 

Hoe weet ik welke thuisbatterij ik nodig heb?

De uiteindelijke keuze voor de thuisbatterij is afhankelijk van je elektriciteitsverbruik en je huidige of eventuele toekomstige zonnepaneleninstallatie. Het is namelijk niet nodig om te gaan voor een thuisbatterij met een hoge capaciteit wanneer deze toch niet vol zullen komen.